Bu Bölümde Tesis Güvenlik Belgesi'ne Ait Bilgiler Verilemektedir.
Tesis güvenlik belgesi ile ilgili merak edilen tüm bilgileri tek bir yere topladık. Tüm sorularınızın cevabını bu makalede bulabileceksiniz. Şimdi sırasıyla anlatmaya başlayalım
Tesis Güvenlik Belgesi: Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından verilmektedir. Savunma sanayine yönelik bir çalışma yapıyorsanız ve her yıl yayınlanan Kontrole Tabi Liste’deki faaliyetlerden birini yapıyorsanız Tesis Güvenlik Belgesi almak zorundasınız. Tesis güvenlik belgesi 2 çeşittir.
1-MİLLİ Tesis Güvenlik Belgesi
2- NATO Tesis Güvenlik Belgesi
Bahsedilen Tesis Güvenli Belgelerinin kendi içlerinde kleransları bulunmaktadır. Şimdi gelin bu Tesis Güvenlik Belgesi kleranslarını tanıtalım
Tesis Güvenlik Belgesinin alınabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Güvenliği Yönergesi şartlarına göre firma alt yapısı hazırlanması gerekmektedir.
Binada Mı? Katta Mı? Tesis Güvenlik Belgesi
Tesis Güvenlik Belgesi alınabilmesi için fiziki şartlar neler olmalıdır. Nasıl bir ofiste yer almam gerekir? Hangi odaların yapılması gerekir ve ne kadar sürede bu işleri hazırlayıp Tesis Güvenlik Belgesi Başvurusu yapabilirim gibi bir çok soruların cevabını açıklamaya çalışalım.
Tesis güvenlik belgesine ait fiziki şartlar 2 türe ayrılmıştır. Tesis Güvenlik Belgesi Alınabilmesi İçin:
1.Katta Tesis Güvenlik Belgesi Şartları
2.Tüm Binada/Fabrikada Tesis Güvenlik Belgesi Şartları
bu iki türden birine ait şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir. Şimdi sırasıyla bu şartları tanımlayıp bilgi vermeye çalışalım.
Katta tesis güvenlik belgesi tanımlandığında ilk akla gelmesi gereken bir iş merkezinde, teknokentte veya bir binanın tek dairesinde ofisinizin olduğunu düşünmeniz gerekir. daha genel bir tabirle bulunduğunuz binada sizden başka şirketler/kuruluşlar var ise Tesis Güvenlik Belgesi için Katta güvenlik şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.
Şimdi gelelim Tesis Güvenlik Belgesi İçin Katta Güvenlik nasıl sağlanacağı? Öncelikle bilmeniz gereken katta gerekli oda sayısı 5 adettir. 5 adet oda şunlardır;
1.Kontrollü Oda (Kozmik Oda)
2.Toplantı Odası
3.Güvenlik Koordinatörü Odası
4.Sistem Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)
5.Proje Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)
bu 5 oda için gerekli şartları ayrıca tanımlanacaktır. bu odalar nasıl bir ofiste yerleştirilmesi gerektiği ile ilgili kroki şu şekildedir.
Yeşil renklerle işaretli (1) (2) (3) (4) (5) olarak verilen odalar tesiste bulunması gerekmektedir.
1.Tesis girişinden itibaren bir güvenlik görevlisinin giriş ve çıkışları kontrol altına alması gerekmektedir.
2.Krokiden’de anlaşılacağı gibi ortak alanları görebilecek şekilde kamera kayıt sisteminin kurulması gerekmektedir.
3.Sürekli çalışma yapmayan kuruluşlar için (7/24 çalışmayan) güvenlik görevlisinin çalışmadığı zamanlarda Hareket sensörlerinin (PIR Sistemleri) güvenliği sağlaması için tüm oda ve ortak alanlara yerleştirilmesi gerekmektedir.
4.Sistem Odaları için gazlı yangın söndürücü, ısı ve nem sensörü cihazlarının olması gerekmektedir.
5.Yangın yönetmeliği kapsamında yangın söndürme cihazlarının kuruluş içerisinde yerden 90 cm yükseklik olacak şekilde duvara asılması gerekmektedir.
6.Tesisin topraklama ölçümü yapılarak 1,5 ohm seviyesinin altında olacak şekilde tüm elektronik cihazların korumaya alınması gerekmektedir.
7.Yazılım geliştirme veya gizli bilgiler bilgisayar sistemleri içerisinde yer alacaksa Sitem Odası ve Proje Odası/Yazılım Geliştirme Odası Tempestlenmesi gerekmektedir.
8.Aşağıdaki krokide olduğu gibi acil çıkış alanlarının belirlenmiş ve 30 dk boyunca ışıklandırılması sağlanmış acil çıkış yönlendirme işaretlerinin tanımlı olması gerekmektedir.
eğer katta Tesis Güvenlik Belgesi almayı düşünüyorsanız lütfen bu şartları sağlayacak yapılardan yer tutmanız gerektiğini veya bu şartlara uyabilecek yapılar ile belge alma talebinde bulununuz.
Tüm Binada/Fabrikada Tesis güvenlik belgesinden bahsedildiğinde akla gelmesi gereken yanda resmedildiği gibi ya bir fabrika olarak tesis düşünülmeli yada
tüm binada sizden başka bir kuruluşun bu bina içerisinde yer almadığı, tüm faaliyetlerinizin bu yapı içerisinde tanımladığınız bir organizasyon olduğunuz durumlarda geçerlidir.
Dolayısıyla bu şekilde bir tesis güvenlik belgesi alınması gerekiyor ise yapmanız gereken bu tesis içerisinde en güvenilir olabilecek bir kata aşağıdaki odaları yine katta tesis güvenlik belgesinde anlattığımız gibi konuşlandırmanız ve yine katta tesis güvenlik belgesinde tanımladığımız güvenlik önlemlerini bu sefer tüm binada/fabrikada olacak şekilde tanımlanması gerekecektir.
Tesis Güvenlik Belgesi için Kuruluş İçerisinde Bulunması Gereken Odalar yine;
1.Kontrollü Oda (Kozmik Oda/Güvenli Oda)
2.Toplantı Odası
3.Güvenlik Koordinatörü Odası
4.Sistem Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)
5.Proje Odası (Şirket Faaliyetiniz gereği gizli bilgi bulunan Firmalar ile Bilgi Teknolojileri ile iştigal olan firmalar için zorunludur)
Tanımlanan 5 oda haricinde binaya/fabrikaya dışarıdan girişin kontrol altına alınabilmesi için tüm bina/fabrika çit tellerle çevrilmesi gerekmektedir. bu çit tellerin boyu konusunda MSY-317-2C yönergesinde herhangi bir metre tanımlanmış değildir. sadece dışarıdan sızmaları engelleyecek yeterlilikte ve mukavemette olması yeterli olacaktır.
Yine tüm binada/fabrikada kör nokta kalmayacak şekilde kamera sistemiz ile izlenebiliyor olması ve tesis içerisinde karanlık nokta kalmayacak şekilde aydınlatılması gerekmektedir.
Kontrollü Oda: Tesis Güvenlik Belgesi ile belgelendirilmiş olan bir tesiste, gizlilik dereceli bilgi, belge ve dokümanın konulduğu dolap, dosya, kaset, teyp, disket ve benzerlerinin korunması için tavan, taban, kapı ve duvarları takviye edilmiş, giriş-çıkışı kontrol altına alınmış, içerideki bilgilere dışarıdan nüfuz edilmesini önleyecek şekilde önlem alınmış, görevli ve bilmesi gereken kişilerden başkasının girişine izin verilmeyen, biri tercihen şifreli olmak üzere iki kilitli ve uygun alarm/ikaz sistemleri ile donatılmış odadır.
Millî/Nato Çok Gizli ve Gizli gizlilik dereceli evrak ve dokümanın muhafazası için aşağıda belirtilen özelliklere sahip bir Kontrollü Oda hazırlanmalıdır:
(1) Giriş kapısında en az iki kilit sistemi bulunmalı ve odayı açmak için yetkilendirilmiş personel belirlenmelidir.
(2) Oda duvarları ile kapı, tavan ve zemin takviye edilmiş olmalıdır.
(3) Varsa pencereler, sızmayı önleyecek sıklık ve mukavemette demir parmaklıklarla donatılmalıdır.
(4) Dolap ve dosyalar, Nato ve Millî gizlilik dereceli doküman için ayrı ayrı işaretlenmelidir.
(5) Odanın kontrolsüz açılması veya herhangi bir zorlama durumunda, emniyet kıt’ası veya güvenlik birimini ikaz edecek bir alarm sistemi tesis edilmiş olmalıdır.
(6) Taşınması kolay kasalar döşemeye sabitlenmelidir.
(7) Kontrollü Odanın kilit şifreleri altı ayda bir değiştirilmeli, bu şifreler acil durumlarda kullanılmak üzere kapalı ve mühürlü zarf içerisinde uygun Kişi Güvenlik Belgesine sahip Firma üst düzey yöneticileri ve/veya Güvenlik Amiri tarafından muhafaza edilmelidir.
Tesis Güvenlik Belgesi Kapsamında yapılacak toplantılarda aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
(1) Katılımcılar, istenen güvenlik önlemleri hakkında önceden bilgilendirilmelidir.
(2) Gizlilik dereceli toplantılar için, toplantı odasının kapısında güvenlik görevlisi görevlendirilmelidir.
(3) Toplantıya katılan personelin güvenlik kleransları kontrol edilmeli ve toplantının gizlilik derecesine uygun Kişi Güvenlik Belgesi bulunmayanların toplantıya katılımı önlenmelidir.
(4) Her toplantı için, konu başlığı, gizlilik derecesi, tarih ve saatin belirtildiği, katılanların isim, kurum, iletişim bilgileri ve imzalarının kaydedildiği bir Toplantı Katılım Listesi tutulmalı, tanzim edilen Toplantı Katılım Listesi güvenlik koordinatörü kontrolünde belirlenecek uygun bir zaman aralığında izlenebilir şekilde kayıt altına alınmalıdır.
(5) Gerektiği zaman toplantı salonunda teknik ve elektronik arama yapılmalıdır.
(6) Toplantı aralarında gizlilik dereceli evrakların güvenliği sağlanmalı, ses dinleme ve kayıt cihazlarının olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Tesis güvenlik belgesi sürekli işletilmesi ve kontrol edilmesi gereken bir işletim sistemidir. Dolayısıyla. Bu işi yürütecek bir kişiye ihtiyaç vardır ve bu kişiye tesis güvenlik koordinatörü denilmektedir. Tesis güvenlik koordinatörünün tek başına kalacağı bir oda dizayn edilmesi gerekmektedir. Güvenlik koordinatörü odası normal bir oda olabilir fakat giriş ve çıkışlar kontrol altına alınması gerekmektedir. Yani kartlı geçiş sistemi ve ya parmak okuyucu vb kontrollü giriş sağlanacak şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir.
Tesis Güvenlik Belgesi İçin Güvenlik Koordinatörü Ne İş Yapar;
Kuruluş tarafından, sanayi güvenliği ile ilgili faaliyetleri (Bilgi güvenliği, yönetim ve organizasyon güvenliği, fizikî güvenlik ve kurtarma hizmetleri, personel güvenilirliği, yangın önleme ve kurtarma hizmetleri gibi) takip ve koordine etmek üzere görevlendirilen ve kuruluş üst yönetimine karşı sorumlu olan yetkilidir. Aynı zamanda Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamının temsilcisi olarak da görevlendirilebilir. Kısaca görev tanımı şu şekilde sıralanabilir;
1.Tesiste, fiziki güvenlik önlemleri, yangın, sabotaj ve olağanüstü hal hizmetleri, toplantı odaları, Kontrollü Oda ve Kontrollü Bölge güvenliği, evrak/doküman ve malzeme güvenliği, bilgi güvenliği, personel güvenliği vb. savunma sanayii güvenliği ile ilgili konularda alınan ve uygulanan tedbirleri koordine etmek, bu tedbirlerin uygulanmasını sağlamak, iç denetim faaliyetleri icra ederek kayıt altına almak, tespit ettiği güvenlik ihlallerini kuruluş üst yönetimine rapor etmek ve Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi vermek.
2.Tesisin güvenlik sisteminde görev yapan tüm personelin temel ve uygulamaya yönelik güvenlik eğitimleri ile tüm çalışanların güvenlik sistemine uygun olarak hareket etmesini sağlamaya yönelik eğitim ihtiyaçlarını belirlemek, eğitim programları hazırlamak, eğitimlerin alınmasını sağlamak, alınan tüm eğitimleri izlenebilir şekilde kayıt altına almak.
3.Kuruluş tarafından tesise özgü olarak hazırlanan ve Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Tesis Özel Güvenlik El Kitabının uygulanmasını sağlamak, uygulamada karşılaşılan aksaklıkları tespit etmek ve revize edilen Tesis Özel Güvenlik El Kitabını onaylanmak üzere değişiklik teklifleri ile birlikte Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına göndermek.
4.Savunma sanayii güvenliği ile ilgili mevzuatı takip etmek, mevzuatta meydana gelebilecek değişikliklerin Tesis Güvenlik Belgesine sahip tesiste uygulanmasını sağlamak
5.Tesis Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen tesiste yürütülen gizlilik dereceli proje çalışmalarına ve toplantılara, uygun gizlilik dereceli Kişi Güvenlik Belgesi bulunmayan şahısların katılmasını önlemek, toplantıya katılanların kayıtlarını tutmak, gerekli kontrolleri yapmak veya yapılmasını sağlamak.
6.Personelin sahip olduğu Kişi Güvenlik Belgesinin geçerlilik süresini takip etmek, yenilenmesi gerekiyorsa geçerlilik süresinin bitiminden altı ay öncesinde ilgili evraklarla birlikte Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuruda bulunulmasını sağlamak.
7.Tesisin sahip olduğu Tesis Güvenlik Belgesinin geçerlilik süresini takip etmek, yenilenmesi gerekiyorsa geçerlilik süresinin bitiminden altı ay öncesinde ilgili evraklarla birlikte Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuruda bulunulmasını sağlamak
8.Tesis Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen tesiste savunma sanayii güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan güvenlik organizasyonunda yer alan kişi ve birimler için görev talimatları hazırlamak, bu talimatların güncel olarak muhafaza edilmesini sağlamak, uygulamaları takip ve koordine etmek.
9.Belirli dönemlerde senaryolu alarm ve tatbikatlar yapılmasını sağlamak, tesisteki güvenlik sisteminin ve personelin reaksiyon durumunun istenilen düzeyde olup olmadığını kontrol etmek, yapılan tatbikatların izlenebilir şekilde kayıt altına alınmasını sağlamak.
10.Kuruluş bünyesinde çalışıp gizlilik dereceli bilgi, belge, malzeme veya projeye nüfuz etmesi öngörülen personel için Kişi Güvenlik Belgesi tanzim edilmesi maksadıyla Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuruda bulunulmasını sağlamak.
11.Kişi Güvenlik Belgesi ile belgelendirilmiş personele altı ayda bir güvenlik brifingi vermek, verilen brifinglerin kaydını tutmak.
12.Kişi Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen personel için altı aylık dönemlerde adli sicil takibi yaptırılmasını, adli sicili uygun olanların kayıtlarının personel dosyalarında muhafaza edilmesini, adli sicili uygun olmayan personelin durumunun ise Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilmesini sağlamak.
13.Tesis Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen tesise yerli veya yabancı şahıslar tarafından yapılacak ziyaretler için gerekli izinlerin alınmasını, gerçekleşen ziyaretlere ilişkin kayıtların tutulmasını ve ziyaretin gerçekleşmesini müteakip Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bilgi verilmesini sağlamak.
14.Tesis Güvenlik Belgesi ile belgelendirilen tesisle ilgili olarak, basın ve yayın organlarında yer alacak bilgi ve belgelerin verilmesi öncesinde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamından izin alınmasını sağlamak.
Sistem odasında konulacak sunucuların güvenliği sağlanması gerekmektedir. Sistem odası yerden 15 cm yükseltilerek su basmalarına karşı önlem alınmış olmalıdır. Sunucular rack kabinde konumlandırılmalı ve rack kabinler yere sabitlenerek olabilecek depremlere karşı korunmalıdır. Sistem odasında TEMPEST gerekli ise lütfen Tempest açıklamamıza bakınız. Sunucularda yazılım geliştirme CAD/CAM vb gizli bilgiler işlenmesi söz konusu ise TEMPEST yapılması zorunludur.
Sistem odasında Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminde tanımlanan güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.
Bu alan yazılım veya arge çalışması yapanlar için proje odası olarak isimlendirdik fakat üretim yapan yerler için üretim alanın olarak algılanması gerekmektedir. Kısacası gizli bilginin ürün veya projeye dönüştürüldüğü alan olup bu alanın giriş ve çıkışları kontrol altına alınmalı ve kartlı geçiş veya parmak okuyucu vb kontrollü geçiş ile girişin yapıldığından emin olunması gerekmektedir.
1.5201 sayılı Kanun gereğince yayımlanan Kontrole Tâbi Liste kapsamında faaliyet göstermek isteyen kuruluşlar ile bu Yönergede tanımlı Gizlilik Dereceli projelerde yer almak isteyen kuruluşlarca; ofisleri, iş yerleri veya tesisleri için Tesis Güvenlik Belgesi düzenlenebilmesi amacıyla, bir yazı ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuruda bulunulur.
2.Kuruluş tarafından; Tesis Güvenlik Belgesi talebinde bulunma amacı, talepte bulunulan Tesis Güvenlik Belgesinin gizlilik derecesi ve faaliyette bulunulacak tesisin fizikî yerleşim durumu belirtilerek, aşağıdaki bilgi ve belgelerden oluşan dosya ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuru yapılır.
(1) Tesis Güvenlik Belgesi talep edilen tesiste, 10 Haziran 2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında özel güvenlik teşkilatı oluşturulmasına izin verildiğini gösterir belge ile birlikte, Özel Güvenlik Teşkilatı İl Koordinasyon Kurulu Kararının onaylı fotokopisi, özel güvenlik firmasından özel güvenlik hizmeti alınıyorsa firma ile yapılan hizmet sözleşmesinin fotokopisi,
(2) Tesiste savunma sanayii güvenliğinin sağlanmasına yönelik uygulamaları içeren, alt maddelerde belirtilen bölümlerden oluşan ve kuruluş tarafından kendi tesislerine özgü hazırlanan iki adet Tesis Özel Güvenlik El Kitabı,
(a) Kuruluş Tanıtım Bölümü
(I) Kuruluş adı
(II) Tesis Güvenlik Belgesi talep edilen tesisin açık adresi
(III) Kuruluşun hissedarları, hisse oranları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi bilgileri
(IV) Kuruluşu temsil ve ilzama yetkili kişileri ile Kuruluş Güvenlik Koordinatörünün imza sirkülerinin onaylı sureti
(V) Kuruluşun hissedarları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile şirketi temsil ve ilzama yetkili kişileri gösteren güncel tarihli Ticaret Sicili Gazetesi’nin onaylı sureti
(VI) Kuruluş güvenlik koordinatörü kimlik ve iletişim bilgileri
(VII) Kuruluş Güvenlik Koordinatörü yetkileri
(b) Fiziki Güvenlik Bölümü
(I) Çevre Güvenlik
(II) Giriş-Çıkış Güvenlik
(III) Kontrollü Bölge Güvenlik
(IV) Tesis Fiziki Emniyet Tedbirlerini Gösterir Kroki
(c) Yangın Güvenlik Bölümü
(I) Yangın Emniyet Sistemi
(II) Yangın Emniyet Tedbirlerini Gösterir Kroki
(ç) Bilgi Güvenlik Bölümü
(I) Evrak Güvenlik
(II) Toplantı Güvenlik
(III) Malzeme Güvenlik
(IV) Elektronik Bilgi Güvenlik
(V) Kurye Güvenlik
(d) Denetlemeye Esas Kontrol Formu Bölümü
(3) Millî ve/veya NATO gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgesi verilebilmesi ve belgelendirmeyi müteakip Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı ve kuruluş tarafından yerine getirilmesi gerekli hususları içeren, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından 30 Mayıs 1985 tarihli ve 3212 sayılı Kanun ve savunma sanayii güvenliği ile ilgili mevzuata göre hazırlanan ve şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından başlığında gizlilik derecesi belirtilerek hazırlanıp imzalanmış iki/ikişer adet protokol sureti,
(4) Millî ve/veya NATO gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgesi ile ilgili olarak hazırlanan protokolde belirtilen ön inceleme ücretinin talep edilen her bir belge için ayrı ayrı Millî Savunma Bakanlığı 1 Numaralı Merkez Saymanlık Müdürlüğünün ilgili hesabına yatırıldığını gösterir makbuz/makbuzların sureti,
Kimler Tempest Yaptırması Gerekir?
TEMPEST, elektromanyetik darbe sızıntı standardı anlamına geliyor. Bu standart; elektronik cihazların elektromanyetik yayınım sınırlarını, zırhlama ve ekranlama standartlarını belirliyor. TEMPEST teknolojisinin amacı, bir bilgisayarın veya herhangi bir elektronik aygıtın çalışması esnasında yaydığı elektromanyetik ışınımların üçüncü bir kişi tarafından alınmasını veya elde edilen işaretlerin işlenerek söz konusu elektronik aygıtın işlediği bilgilere ulaşılmasını engellemek.
Özellikle ABD, İngiltere, Almanya gibi devletler tarafından, askerî ve gizli bilgileri muhafaza etmek amacıyla bilgisayar ve çevre birimleri (yazıcı, tarayıcı, monitör, yedekleme ünitesi vb) ile üretilen bilgilerin, elektromanyetik dalga ile gözlenmesini engellemek için başarıyla kullanılıyor. Bu standardın lisans hakkı, sadece ABD Hükümeti ve NATO tarafından veriliyor. Bugün, dünyada 50 kadar firma, TEMPEST adı verilen bu güvenlik standardına uygun donanım üretiyor.
Elektromanyetik dinleme nasıl oluyor?
Elektronik cihazlarda işlenen işaretler hava yolu ile, elektrik dağıtım şebekelerinden gürültü olarak veya kabloların yüzeylerinden iletilen elektromanyetik dalgalar yolu ile yayılır. Yayılan bu işaretler, geliştirilen özel anten ve elektromanyetik dalga alıcısı cihazları ile toplanarak, uygun bir işleme devresinden geçirilerek (filtreleme, şiddetlendirme, eksik kısımları yeniden oluşturma, sayısal işaret işleme gibi) kullanılabilir şekle getirilir.
Daha iyi anlaşılabilmesi için konuyu örnek bir senaryo ile anlatacak olursak; içi elektromanyetik dinleme aygıtları ile donatılmış (Anten, TEMPEST receive ve sayısal işaret işleme yapabilen bilgisayar) bir kamyonet herhangi bir banka şubesinin yakınına park eder. Dinleme yapabilmek için gerekli düzeneklerini hazırladıktan sonra banka içinde çalışmakta olan herhangi bir memurun bilgisayarının yaydığı işaretleri yakalayarak işlemeye başlar. O anda hesabında yüklü miktarda para olan bir müşterinin işlemlerini yapan memurun ekranındaki görüntülerin kopyasını alan saldırgan kısa sürede emeline kavuşur. Normalde saldırgan bir şekilde ağa bağlanıp da bu bilgileri ele geçirmek için uğraşsaydı işi daha zor olabilirdi. Çünkü banka memurunun bilgisayarındaki bilgiler şifrelenmiş olarak saklanmakta veya ağ üzerinde dolaşmakta olacaktı. Hesap bilgilerini içeren şifreli dosya yakalanmış olsa bile şifreleri çözmek ya imkânsız ya da çok uzun sürecekti.
Elektromanyetik dinleme nasıl engellenir?
a– Elektromanyetik güvenlik, bir bilgisayarın, veya herhangi bir elektrik/elektronik aygıtın çalışması esnasında yaydığı elektromanyetik ışınımların üçüncü bir kişi tarafından alınmasını ve/veya elde edilen işaretlerin işlenerek söz konusu elektrik/elektronik aygıtın işlediği bilgilere ulaşılmasını engellemektir. Elektromanyetik güvenlik yöntemleri şunlardır: Kullanılan aletlerin söz konusu açıkverici dalgaları yaymasını zırhlama, filtreleme gibi yöntemlerle engellemek Yayılan dalgalara gürültü ekleyerek anlaşılmaz kılmak, veya aletlerin çalışma temelini değiştirerek yayılan işaretleri işlenen bilgiden arındırmak. Birinci yöntemde ya doğrudan kullanılan elektronik malzemeler zırhlanır ve giriş/çıkışları filtrelenir veya zırhlı olması gerekmeyen aletler zırhlı odalarda kullanılır. Askeri ve diplomatik uygulamalarda genellikle ikinci yöntem kullanılır. Zırhlanacak odalar tamamen iletken bir maddeyle kaplanarak elektromanyetik yayılımları durdurucu Faraday kafesi oluşturulur. Odaların havalandırma girişlerine dalga kırıcı yansıtıcılar konur. Elektrik şebekesine olan bağlantılar açıkverici işaretlerin bulunabileceği frekansları kesen filtreler aracılığıyla yapılır. Bu tip odalar genellikle ses yalıtımına da tabi tutulur. Fiyatları epey yüksek olan bu tip odaların ayrıntılı planları İnternet’te, özellikle ABD’nin askeri (.mil eklentili) sitelerinde bulunabilir. Elektromanyetik güvenlik TEMPEST güvenliği olarak da bilinmektedir.
b-Sıradan kullanıcıları dinlemek için pahalı bir teknoloji olan elektromanyetik dinleme aygıtlarının bilgileri çalmasını engellemek için özel tekniklerle izole edilmiş TEMPEST uyumlu elektronik aygıtlar kullanılmalı. Çalışılan bina ya da bilgisayar ve elektronik aygıtların bulunduğu veri merkezleri “Faraday Kafesi” içine alınmalı ya da bir iletken zırhı kılıfı ile izole edilmeli. Şebeke toprağı dışında sistem ayrıca topraklanmalı. Yayılan dalgaları gürültü ekleyerek anlaşılmaz kılmalı veya aletlerin çalışma temelini değiştirerek yayılan işaretleri işlenen bilgiden arındırmalı.
UEKAE-ETTM tarafından tasarlanan TEMPEST PC MST 401-1 standardının (AMSG 720 B eşdeğeri)koşullarını sunmaktadır ve SDIP-27 standardına göre seviye A cihazıdır.Bu cihaz kullanılarak “ÇOK GİZLİ” seviyesine kadar gizlilik dereceli bilgi bütün bölgelerde güvenlikle işlenebilir.
Tesis Güvenlik Belgesi denetimi için gönderilen bilgi ve belgeler üzerinden yapılan ön inceleme neticesinde olumlu kanaat hâsıl olduğu takdirde, İçişleri Bakanlığı ile koordineyi takiben Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisinin de katılımıyla bir heyet teşkil edilir ve uygun bir tarihte Tesis Güvenlik Belgesi denetimi yapılır.
Kişi ve kuruluşlar, Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel tarafından yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir.
Valilik tarafından Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik talebine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra Komisyon, özel güvenlik izninin verilip verilmemesine, özel güvenliğin sağlanmasına ilişkin yönteme ve özel güvenlik hizmetini yerine getirecek azami personel sayısına, bu amaçla bulundurulacak veya taşınacak silahların azami sayısına karar verir.
Genel güvenlik kapsamında korunmanın mümkün olduğu ya da özel koruma ve güvenlik uygulamasının kamu hürriyetlerinin korunması açısından sakıncalı görüldüğü hallerde özel güvenlik izni verilmemesine karar verilir ve bu kararın gerekçesi de belirtilir.
Komisyonun Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni verilmesi ya da verilmemesi yönündeki kararları valinin onayına sunulur. Tesis Güvenlik Belgesi için Özel güvenlik izni verilen kişi ve kuruluşlar için Özel Güvenlik İzin Belgesi düzenlenir.
Özel güvenlik birimlerinde istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren on beş gün içinde valiliğe verilir.
Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.
Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluşun bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet almasına mani değildir.
Tesis Güvenlik Belgesi için firmanın vardiya sayısına göre ve bulunan tesise giriş alanlarına göre çalıştırılacak özel güvenlik personeli istihdamı yapılmalıdır.
Tesis Güvenlik Belgesinin alınabilmesi için tesis içerisinde firmanıza ait özel güvenlik görevlisi çalıştırılması zorunludur.
Tesis Güvenlik Belgesi başvurusunda Özel Güvenlik Görevlisi çalıştırıldığına dair Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Sözleşmesi veya Özel Güvenlik İzin Belgesi dosyaya konulması gerekmektedir.
Tesis Güvenlik Belgesi kapsamında Tesis çevresindeki bütün sahayı sürekli olarak denetim altında bulundurmak için, yeteri kadar nöbetçi/kamera sistemi bulundurulmalı, tesis çevresi aydınlatılmalıdır.
Personel ve araç giriş kontrolü, özel güvenlik teşkilâtı tarafından yapılmalı ve tesise giriş yerleri sınırlı olmalıdır.
Tesis Güvenlik Belgesi için Kaç Güvenlik Görevlisi Çalıştırılmalıdır?
Tesis Güvenlik Belgesi alınabilmesi için tesiste güvenlik görevlisi çalıştırılması gerektiğini söylemiştik. Kaç Güvenlik görevlisi çalıştırılması ile ilgili olarak tesis eğer tek vardiya olarak çalışıyorsa en az bir güvenlik görevlisi ile anlaşması gerekmektedir. Yalnız burada bir kişi ile anlaşılması durumunda yıllık izinler ve hastalık geçici iş görememezlik gibi durumlar için yedek olarak özel güvenlik görevlisi hazır bulundurulmalıdır.
iki vardiya çalışan tesis için en az 2 güvenlik görevlisi ile anlaşarak her vardiyada bir güvenlik görevlisi hazır bulundurulmalıdır.
üç vardiya çalışan tesis için ise her vardiyada en az bir güvenlik görevlisi olacak şekilde toplam en az üç güvenlik görevlisi çalıştırılması gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlisi için özel şirketlerden hizmet alınabilir mi?
Kesinlikle evet. en ucuz ve kolay yöntemlerden biri olan özel güvenlik görevlisi hizmeti özel güvenlik şirketlerinden alınması hem daha kolay olacak olup hemde daha ucuza hizmet almanız söz konusu olacaktır.
TESİS GÜVENLİK BELGESİ DENETİMLERİNE KİMLER, HANGİ KURUMLARDAN GELİR?
Tesis Güvenlik Belgesi denetimi için gönderilen bilgi ve belgeler üzerinden yapılan ön inceleme neticesinde olumlu kanaat hâsıl olduğu takdirde, İçişleri Bakanlığı ile koordineyi takiben Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisinin de katılımıyla bir heyet teşkil edilir ve uygun bir tarihte Tesis Güvenlik Belgesi denetimi yapılır.
TESİS GÜVENLİK BELGESİ IÇİN GÜVENLİK PERSONELİ ÇALIŞTIRMA İZİN BELGESİ NEDİR? İZNİ HANGİ KURUM, NE ŞARTLARDA VERİR?
Kişi ve kuruluşlar, Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel tarafından yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir.
Valilik tarafından Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik talebine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra Komisyon, özel güvenlik izninin verilip verilmemesine, özel güvenliğin sağlanmasına ilişkin yönteme ve özel güvenlik hizmetini yerine getirecek azami personel sayısına, bu amaçla bulundurulacak veya taşınacak silahların azami sayısına karar verir.
Genel güvenlik kapsamında korunmanın mümkün olduğu ya da özel koruma ve güvenlik uygulamasının kamu hürriyetlerinin korunması açısından sakıncalı görüldüğü hallerde özel güvenlik izni verilmemesine karar verilir ve bu kararın gerekçesi de belirtilir.
Komisyonun Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni verilmesi ya da verilmemesi yönündeki kararları valinin onayına sunulur. Tesis Güvenlik Belgesi için Özel güvenlik izni verilen kişi ve kuruluşlar için Özel Güvenlik İzin Belgesi düzenlenir.
Özel güvenlik birimlerinde istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren on beş gün içinde valiliğe verilir.
Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.
Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluşun bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet almasına mani değildir.
Tesis Güvenlik Belgesi için firmanın vardiya sayısına göre ve bulunan tesise giriş alanlarına göre çalıştırılacak özel güvenlik personeli istihdamı yapılmalıdır.
TESİS GÜVENLİK BELGESİ İÇİN BİLGİSAYAR, E-MAİL VB. İLETİŞİMDE NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?
Tesis Güvenlik Belgesi için bilgisayarlar, bilgiye erişmek isteyen kullanıcının yetkili olup olmadığını test edecek şekilde programlanmalı, bu durumun sistem tarafından kontrolü sağlanmalıdır.
Merkezî bilgisayar tesisinin tek bir yetkilinin kontrolüne bırakılması önlenmelidir.
Elektronik iletilerde yer alan bilgiler uygun şekilde korunmalıdır.
Elektronik iletilerin güvenliği için ele anılacak konular aşağıda verilen maddeleri içermelidir:
Kontrollü Bölge: Tesiste, gizlilik dereceli proje çalışmalarının yapıldığı veya araç, gereç ve malzemenin bulundurulduğu, fizikî önlemlerle giriş-çıkışı kontrol altına alınmış, içerideki bilgilere dışarıdan nüfuz edilmesini önleyecek şekilde önlem alınmış, yetkisiz kişilerin girişine izin verilmeyen bölgedir. Kontrollü bölge ile kontrollü oda birbirine karıştırılabilmektedir. Bu sebeple şu şekilde açıklanmasında fayda vardır. Kontrollü Bölge tüm odaları kapsayan en dış kümedir. Yani Kontrollü Oda, Toplantı Odası Güvenlik Koordinatörü Odası, Üretim alanı, Bilgi İşlem Odası, Proje Odası vb tüm odaları kapsayan en dış kümedir. Kontrollü Oda ise bu kümenin içerisinde yer alan bir alandır.
(1) Gizlilik dereceli proje çalışmalarının yapıldığı bölümler için, yetkisiz kişilerin girişine engel olacak fizikî önlemler alınmalıdır.
(2) Giriş bölgelerine girilmez işaretleri asılmalıdır.
(3) Gerekiyorsa, giriş ve çıkışlar kayıt ve kontrol altına alınmalıdır.
(4) Elektronik ve sair iletişim imkanları ile nüfuz edilmesine karşı tedbir alınmalıdır.
TESİS GÜVENLİK BELGESİ IÇİN GÜVENLİK PERSONELİ ÇALIŞTIRMA İZİN BELGESİ NEDİR? İZNİ HANGİ KURUM, NE ŞARTLARDA VERİR?
Kişi ve kuruluşlar, Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni için valiliğe yapacakları başvuruda özel güvenlik hizmetinin konusunu, özel güvenlik hizmetinin ne şekilde yerine getirileceğini, hizmetin azami olarak kaç personel tarafından yürütüleceğini, ihtiyaç duyulacak silah ve teçhizatın miktar ve niteliğini belirtir.
Valilik tarafından Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik talebine ilişkin gerekli inceleme yapıldıktan sonra Komisyon, özel güvenlik izninin verilip verilmemesine, özel güvenliğin sağlanmasına ilişkin yönteme ve özel güvenlik hizmetini yerine getirecek azami personel sayısına, bu amaçla bulundurulacak veya taşınacak silahların azami sayısına karar verir.
Genel güvenlik kapsamında korunmanın mümkün olduğu ya da özel koruma ve güvenlik uygulamasının kamu hürriyetlerinin korunması açısından sakıncalı görüldüğü hallerde özel güvenlik izni verilmemesine karar verilir ve bu kararın gerekçesi de belirtilir.
Komisyonun Tesis Güvenlik Belgesi için özel güvenlik izni verilmesi ya da verilmemesi yönündeki kararları valinin onayına sunulur. Tesis Güvenlik Belgesi için Özel güvenlik izni verilen kişi ve kuruluşlar için Özel Güvenlik İzin Belgesi düzenlenir.
Özel güvenlik birimlerinde istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren on beş gün içinde valiliğe verilir.
Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.
Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluşun bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet almasına mani değildir.
Tesis Güvenlik Belgesi için firmanın vardiya sayısına göre ve bulunan tesise giriş alanlarına göre çalıştırılacak özel güvenlik personeli istihdamı yapılmalıdır.
TESİS GÜVENLİK BELGESİ İÇİN GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞTIRILMASI ZORUNLU MU? KAÇ GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞTIRILMALI?
Tesis Güvenlik Belgesinin alınabilmesi için tesis içerisinde firmanıza ait özel güvenlik görevlisi çalıştırılması zorunludur.
Tesis Güvenlik Belgesi başvurusunda Özel Güvenlik Görevlisi çalıştırıldığına dair Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Sözleşmesi veya Özel Güvenlik İzin Belgesi dosyaya konulması gerekmektedir.
Tesis Güvenlik Belgesi kapsamında Tesis çevresindeki bütün sahayı sürekli olarak denetim altında bulundurmak için, yeteri kadar nöbetçi/kamera sistemi bulundurulmalı, tesis çevresi aydınlatılmalıdır.
Personel ve araç giriş kontrolü, özel güvenlik teşkilâtı tarafından yapılmalı ve tesise giriş yerleri sınırlı olmalıdır.
Tesis Güvenlik Belgesi için Kaç Güvenlik Görevlisi Çalıştırılmalıdır?
Tesis Güvenlik Belgesi alınabilmesi için tesiste güvenlik görevlisi çalıştırılması gerektiğini söylemiştik. Kaç Güvenlik görevlisi çalıştırılması ile ilgili olarak tesis eğer tek vardiya olarak çalışıyorsa en az bir güvenlik görevlisi ile anlaşması gerekmektedir. Yalnız burada bir kişi ile anlaşılması durumunda yıllık izinler ve hastalık geçici iş görememezlik gibi durumlar için yedek olarak özel güvenlik görevlisi hazır bulundurulmalıdır.
iki vardiya çalışan tesis için en az 2 güvenlik görevlisi ile anlaşarak her vardiyada bir güvenlik görevlisi hazır bulundurulmalıdır.
üç vardiya çalışan tesis için ise her vardiyada en az bir güvenlik görevlisi olacak şekilde toplam en az üç güvenlik görevlisi çalıştırılması gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlisi için özel şirketlerden hizmet alınabilir mi?
Kesinlikle evet. en ucuz ve kolay yöntemlerden biri olan özel güvenlik görevlisi hizmeti özel güvenlik şirketlerinden alınması hem daha kolay olacak olup hemde daha ucuza hizmet almanız söz konusu olacaktır.
Tesis Güvenlik Belgesi İçin Kişi Güvenlik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Başvuru Evrakları Nelerdir?
KGB İçin Başvuru Şartları Nelerdir?
1. Şahıs şirketi statüsünde olan kuruluşların hissedarlarının tamamı, anonim şirket statüsünde olan kuruluşların ise ortaklarından, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesine yönetim kurulu kararı ile izin verilen hissedarlar ile bu kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcıları, güvenlik koordinatörü ile gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi muhtemel personeli için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla, başvuru evrakları ile birlikte, kuruluş tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuru yapılır.
2.5201 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereğince yayımlanan Kontrole Tâbi Liste kapsamında yürütülen AR-GE projelerinde, ön fizibilite ve fizibilite etüdü hazırlama çalışmalarında, danışmanlık faaliyetlerinde veya panel, komisyon çalışmalarında görev alması öngörülen ve bir kuruluşa bağlı olarak çalışmayan, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi muhtemel akademisyen personelin Kişi Güvenlik Belgesi alması maksadıyla;
(1) Söz konusu faaliyetlerin Tesis Güvenlik Belgesine sahip bir kuruluş marifetiyle gerçekleştirilmesi durumunda, akademisyen personelin Kişi Güvenlik Belgesi başvurusu, Tesis Güvenlik Belgesine sahip kuruluş tarafından, başvuru evrakları ve Proje Makamı oluru ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir.
(2) Gizlilik dereceli proje faaliyetlerinin üniversite/enstitünün Tesis Güvenlik Belgesi olan bir bölgesinde gerçekleştirilmesi durumunda, ilgili akademisyen personel için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla, başvuru evrakları ile birlikte, Tesis Güvenlik Belgesi alan üniversitenin/enstitünün ilgili birimi tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvuru yapılır.
(3) Gizlilik dereceli proje faaliyetlerinin doğrudan, Tesis Güvenlik Belgesi olmayan bir bölgede akademisyen personel tarafından gerçekleştirilmesinin ve gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz edilmesinin söz konusu olması durumunda, gizlilik dereceli çalışmaların tamamının Proje Makamı kontrol ve sorumluluğunda Proje Makamınca belirlenecek Kontrollü Bölgede yapılması sağlanır. Anılan personel için Kişi Güvenlik Belgesi alınması maksadıyla gerekli başvuru, ilgili evraklarla birlikte, Proje Makamı tarafından Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına yapılır.
3.Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması istenen her bir şahıs için,
(1) İçişleri Bakanlığının yürürlükteki Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmelik esaslarına göre aynı sayfada olacak şekilde tanzim edilmiş, fotokopi olmayan fotoğraflı ve ıslak imzalı “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu” ve “Nüfus Cüzdanı Sureti”,
(2) Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nden temin edilecek 15 günü geçmemiş Adli Sicil Belgesi/Sabıka Kaydı (Biri asıl, ikisi onaylı fotokopi olabilir. Kişinin kaydına rastlanmışsa, kayıtla ilgili mahkeme kararı gibi açıklayıcı bilgi ve belge eklenir.),
(3) T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı aslının arkalı önlü bir adet fotokopisi sıraya konularak zımbalanır ve bu şekilde üç takım hazırlanarak başvuru yazısına eklenir.
4. Adli Sicil Belgesinde yer alan bilgiler nüfus cüzdanının aslına uygunluğu kontrol edilerek başvuru evraklarına eklenir, Resmî Kuruma hitaben alınmayan ve nüfus cüzdanı bilgileri ile örtüşmeyen Adli Sicil Belgeleri başvuru evrakları ile birlikte kuruluşa iade edilir.
5.Güvenlik soruşturması sırasında, ilgili personelin ikamet (oturma) adresinin değişmesi veya bu adreste bulunamaması durumunda; Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, Kişi Güvenlik Belgesi talep eden kuruluştan ihtiyaç duyulan bilgiler/evraklar yeniden istenir.
6.Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunun her bir suretine 4,5x6 cm ebadında, son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş renkli vesikalık fotoğraf yapıştırılır. Fotoğrafların kenarındaki fazlalıklar uygun bir şekilde kesilerek ince bir katı alındıktan sonra sadece zamkla veya benzeri bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve kesinlikle tel zımba veya toplu iğne kullanılmaz. Fotoğraflar, kuruluş yetkilisi tarafından mühür veya kaşe ile onaylanır. Resimli formların fotokopi ile çoğaltılmış suretleri kabul edilmez.
7.Güvenlik Soruşturmasına ilişkin başvuru evrakları eksik doldurulmuşsa üç ay süre verilerek başvuru evrakları iade edilir, bu süre sonunda kuruluş tarafından geri bildirim olmadığı takdirde, söz konusu başvuru iptal edilmiş sayılır.
Kişi Güvenlik Belgesi alınması için hazırlanan başvuru evrakları üçer takım olacak şekilde harmanlanarak ve başvuru yazısına eklenerek siyah klasörde gönderilir. Kargo ile kişi adına gönderilen başvurular ve/veya evraklar kabul edilmez.
İstenilen bilgiler, güvenlik soruşturması yapacak kurumlar için gerekli bilgiler olup, bunun dışında hiç bir nedenle açıklanmaz ve kullanılmaz.
Kişi Güvenlik Belgesi Verilmeyecek Haller
Durumları aşağıdaki bentlere uyanlara Kişi Güvenlik Belgesi verilmez.
Durumları (1) ve (2) numaralı bentler kapsamında değerlendirilen ve haklarındaki tereddütler giderilemeyen kişiler hakkında Bakan onayı alınır.
Hayır. KGB verilmeyecek durumlarda bahsedilen bir konuda mahkeme süreciniz ve ya hüküm yemeniz durumunda bile Kişi Güvenlik Belgesi almanıza engel değildir.
Hayır. Kişi Güvenlik Belgesi sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir. Vatandaşı olunan ülkeden Kişi Güvenlik Belgesi alınabilir. Çifte vatandaşlık hakkınız olması durumunda TC vatandaşı olduğunuz kabul edilir ve Kişi Güvenlik Belgesi verilir.
Hayır. Gizli bilgiye nüfuz edecek çalışanların Kişi Güvenlik Belgesi alması gerekmektedir.
Şahıs şirketi statüsünde olan kuruluşların hissedarlarının tamamı, Anonim Şirket statüsünde olan kuruluşların ise ortaklarından, gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesine yönetim kurulu kararı ile izin verilen hissedarlar ile bu kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardımcıları, güvenlik koordinatörü ile gizlilik dereceli bilgi, belge ve malzemeye nüfuz etmesi muhtemel personeli için Kişi Güvenlik Belgesi alması gereklidir.
Kişi Güvenlik Belgesi süresi yoktur. Her 6 ayda bir araştırma yapılır ve bir engel olmadığı sürece kullanmaya devam edilir. İşten ayrılması durumunda Kişi Güvenlik Belgesi iptal edilmesi için MSB'ye başvurulması gerekir.
Üretim İzin Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Kontrole Tâbi Liste kapsamında üretim yapmak isteyen kuruluşlarca, yazı ile, bu ürünlerden hangisinin üretilmekte olduğu veya üretileceği hakkında bilgi verilerek izin talebinde bulunulur.
Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından yapılan inceleme sonunda, üretimi planlanan malzemenin Kontrole Tâbi Liste kapsamında olduğu belirlenirse kuruluştan aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir. İzin talep eden kuruluş tarafından, aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerden oluşan iki nüsha dosya hazırlanarak Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir. Belgelerin, yetkili kişiler tarafından onaylanmış fotokopileri de kabul edilir:
(1) Onaylanmış Üretim İzin Belgesi protokol sureti.
(2) Protokolde belirtilen, ön inceleme ücretinin ilgili hesaba yatırıldığını gösteren makbuzun fotokopisi. (Ücretin hangi amaçla yatırıldığı makbuz üzerinde belirtilecektir.)
(3) Üretimi yapılacak olan malzemenin, yürürlükte olan “Kontrole Tâbi Liste”nin hangi maddesi ve fıkrasına dâhil olduğunu belirtir bilgi. (Bu husus başvuru yazısında da belirtilerek, talep yapılacaktır.)
(4) Tesis Güvenlik Belgesinin veya belge almak üzere yapılmış başvurunun bir sureti (üretimin yapılacağı tesise ait).
(5) Üretimin yapılacağı kamu kurum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere ait tesisin;
(a) Ayrıntılı kurucu kimlikleri,
(b) Hissedarları ve hisse oranları, (Yabancı ortaklık varsa, hisse oranı ayrıca belirtilir.)
(c) Güncel tarihli Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi.
(ç) Üretim İzin Belgesi Talep edilen adresin, işyeri ünvanı ile (şube, merkez vb. belirtilecek biçimde) birlikte yayınlandığı güncel tarihli Ticaret Sicil Gazetesi.
(d) Kuruluşun isminin veya unvanının değiştiğinin bildirilmesi hâlinde; Makam tarafından gerektiğinde tekrar yapılacak denetim veya değerlendirmeyi müteakip Üretim İzin Belgesi yeniden tanzim edilebilir.
(6) Varsa ISO ve/veya eşdeğer Kalite Sistem Belgesi.(Üretimin yapılacağı tesise ait.)
(7) Varsa TSE veya TSEK belgeleri (Üretim İzin Belgesi talep edilen ürüne/ürünlere ait).
(8) Güncel tarihli kapasite raporu (Üretim İzin Belgesi istenen malzemeleri ihtiva edecek ve üretimin yapılacağı tesise ait olacak şekilde).
(9) Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alınan ve yıllık vizeleri yapılmış Sanayii Sicil Belgesi.
(10) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığına dair taahhütname.
(11) Üretilecek malzeme için kullanılacak olan mamul/yarı mamul malzemenin nereden tedarik edildiğine ilişkin ayrıntılı bilgi. Üretilecek malzeme için alt yüklenici kullanılacak ise, alt yüklenicilerden alınacak malzeme veya hizmete ilişkin ayrıntılı bilgi.
(12) Üretilecek malzemenin cins ve miktarı, işaretleme yöntemi, varsa stok numaraları.
(13) Üretilecek malzemeye ait arz, talep, ithalat, ihracat, üretime ilişkin yaratılacak yurt içi katma değer, off-set öngörüleri ile varsa tespit edilen sektörel bilgiler. Lisans altında üretim veya araştırma-geliştirme yöntemlerinden hangisiyle üretim yapıldığı, üretim bilgilerine (Üretim/Teknik Bilgi Paketi) sahip olunup olunmadığı, sahip olunması hâlinde, söz konusu bilgilerin kaynağı (ARGE, Lisans, Know-how, Konsorsiyum vb.), istihdam durumu, (Çalıştırılan ve çalıştırılması muhtemel personel bilgileri-Mühendis/İşçi vb.) üretimde kullanılacak kritik alt teknolojiler, ürünün tamamı üzerinden kuruluşun yerli katkı oranı. (Üretilen ürüne ait yurt dışından tedarik edilen parça/malzeme listesi.)
(14) Üretilecek her bir malzeme için ayrı ayrı üretim akış şeması.
(15) Üretim İzin Belgesi talep edilen üründen daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri, diğer kamu/özel kuruluşlar ile yurt dışına üretim yapılmış ise bunlar hakkında açıklayıcı bilgi. (Üretim İzin Belgesi yenileme talebinde değerlendirilecektir.)
(16) Üretim İzin Belgesi talep edilen ürünün üretileceği tesislerde, Türk Silahlı Kuvvetleri için herhangi bir konuda üretim yapılmış ise, yapılan ürünlerin cins ve miktarları hakkında bilgi. (Üretim İzin Belgesi yenileme talebinde değerlendirilir.)
Kişi veya kuruluş ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamının karşılıklı olarak yerine getirmeleri gereken hususları düzenleyen ve protokolde belirtilen hususlar, kuruluş yetkililerince koşulsuz kabul edilmelidir.
İhracat İzin Belgesi ve İthalat İzin Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Kontrole Tâbi Listede yer almamakla birlikte; canlıların toplu imhasına yönelik tasarlanan nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlardan oluşan kitle imha silahlarının ve bunları fırlatma vasıtalarının geliştirilmesinde kullanılabileceğinden şüphe duyulabilecek malzeme ve bunlara ait teknolojilerin ihracatı, aşağıda belirtilen durumlarda Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamının iznine tâbi tutulur:
(1) Bu tür silahları veya fırlatma vasıtalarını geliştirmesinden şüphe duyulan ülkeye veya son kullanıcıya ihraç edilmesine yönelik bir bilgi alınması.
(2) İhracatçı kuruluş tarafından, ihracata konu olan malzemenin tamamı veya parçasının kitle imha silahları ve bunları fırlatma vasıtalarının geliştirilmesinde kullanılabileceğinden kuşku duyulması yönünde beyanda bulunulması.
(3) Ulusal veya uluslararası güvenliğin tehlikeye düşebileceği ve insan haklarının ihlâline yol açabilecek durumların oluşması.
İhracat izni, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun görüşleri alındıktan sonra Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından verilir.
1.Kontrole Tâbi Liste kapsamındaki herhangi bir malzemenin ihracatını yapacak olan kuruluş, ekinde MSB internet sayfasında yer alan (kuruluş antetli olması esastır) İhracat İzin Belgesi ve satıcı ülke yetkili makamlarının izni alınmaksızın üçüncü bir ülkeye her ne şekilde olursa olsun verilmeyeceğinin taahhüt edildiği ve Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına karşılık gelen karşı ülkenin Millî Güvenlik Makamı tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş Son Kullanıcı Belgesinin aslı (orijinal nüsha ve mühürlü olması esastır.) bulunan bir yazı ile Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına başvurur.
2.Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı, kuruluşun başvurusunu müteakip,
(1) İhracatçı kuruluşun Tesis Güvenlik Belgesi ve Üretim İzin Belgesi durumu, (Kontrole Tâbi Liste kapsamındaki malzemelerin ihracatında ihracatçı kuruluşun faaliyet alanı dikkate alınarak Tesis Güvenlik Belgesi ve Üretim İzin Belgesi, Wassenaar Düzenlemesi Mühimmat Listesi ve Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi Ek Listesindeki malzemeleri üreten firmalar için de Tesis Güvenlik Belgesi aranır.)
(2) Başvuru evraklarının yeterliliği,
(3) İhracata esas ürünün Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde mevcudiyeti ve varsa fikri mülkiyet hakkına ilişkin kısıtlamaları inceleyerek konu hakkında Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığının görüşlerini alır. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı alınan görüşleri değerlendirerek kararını ilgili kuruluşa bildirir.
3.Malzemenin ihracatı uygun bulunduğu takdirde; kuruluşa, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, kuruluş tarafından düzenlemiş İhracat İzin Belgesi onaylanarak bir yıl veya daha uzun süreli ihracat izni verilir. Bundan sonraki işlemler, yürürlükte bulunan İhracat Yönetmeliği esaslarına göre Ekonomi Bakanlığı tarafından kayda alınarak yürütülür. Bildirim ile ilgili hususlar yönetmelikte belirtildiği gibi uygulanır.
4.Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, ihracat izni verilen kuruluşların kayıtları tutulur. Kuruluş tarafından, ihracatı gerçekleştirilecek malzemenin ihracat izninde tanımlı hususlarda herhangi bir değişiklik olması durumunda, bu değişiklik bir ay içerisinde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına bildirilir.
5.Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından ihracat izni verilen kuruluşlar, ihracatın gerçekleşmesini müteakip, ihraç ettikleri malzemeye ilişkin Gümrük Beyannamesinin bir sureti, ihraç edilen malzemenin silah olması durumunda silahların seri numarasını belirtir yazı ile Konşimento Faturasının fotokopisini Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderir.
6.Kontrole Tâbi Listede yer alan sistem veya malzemenin, sergileme, tanıtım, pazarlama, test vb maksadıyla süreli olarak yurt dışına geçici ihracına, Millî Güvenlik Makamı tarafından, gerektiğinde ilgili makamlar ile koordine edilerek, geçici ihraç izni verilebilir.
7.Taşınma, yönetim kurulu değişikliği vb. nedenlerle Tesis Güvenlik Belgesi ve Üretim İzin Belgesi yenileme aşamasında olan firmaların ihracat izin başvuruları Makam tarafından değerlendirilir.
8.Kati ve geçici ihraç izinleri, izin süresi dolmadan önce başvuru yapılması kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir
1.Son Kullanıcı Belgesi ihraç/ithal edilecek malzemenin beyan edilen alıcı tarafından bildirilen amaca uygun şekilde kullanılacağının ve satıcı ülke yetkili makamlarının izni alınmaksızın üçüncü bir ülkeye her ne şekilde olursa olsun verilmeyeceğinin taahhüt edildiği, ithalat işlemlerinde Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca ihracat işlemlerinde ise Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına karşılık gelen karşı ülkenin Millî Güvenlik Makamı tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş uluslararası geçerliliği bulunan belgedir.
2.Kontrole Tâbi Liste kapsamındaki malzemelerin üretilebilmesi maksadıyla Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamından Üretim İzin Belgesi alan kuruluşların Son Kullanıcı Belgesi talep etmesi durumunda; ithalatçı kuruluş tarafından, ithalatı gerektiren sözleşme ve açıklayıcı bilgi ile birlikte, talimatına uygun olarak bir suret doldurulan Son Kullanıcı Belgesi Proje Makamı vasıtasıyla veya Proje Makamının konuyla ilgili görüşleri de alınarak, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir.
3.Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından,
(1) Son Kullanıcı Belgesi onay talep yazısı ile Son Kullanıcı Belgesi üzerinde yazılı bilgiler arasında uyumsuzluk olup olmadığı,
(2) Tedarikçi (Consignee) ve Son Kullanıcı (End User) onay bölümlerinin eksiksiz olarak doldurularak onaylanıp onaylanmadığı,
(3) Son Kullanıcı Belgesinde yer alan malzemenin miktar, kullanım amacı, parça ve stok numarası ile isminin yanlış veya eksik yazılıp yazılmadığı,
(4) Proje Makamı veya İhtiyaç Makamı onay yazısı incelenir.
4.Yapılan incelemeyi müteakip uygun bulunması durumunda, Son Kullanıcı Belgesi onaylanır.
5.Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı olarak Millî Savunma Bakanlığınca yurt dışından tedariki yapılan her türlü malzeme için satışı yapacak ülke resmî makamlarınca Son Kullanıcı Belgesi talep edilmesi halinde anılan bir nüsha Son Kullanıcı Belgesi, tedarik makamlarınca ihtiyaç makamları ile koordineli olarak, Tedarikçi (Consignee) ve Son Kullanıcı (End User) bölümleri imzalı şekilde, Hükümet onayı için Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir.
6.Kuvvet Komutanlıklarının ihtiyacına binaen dış tedarikten sorumlu makam tarafından gerçekleştirilen alımlar için, İhtiyaç Makamı tarafından hazırlanan ve asgarî bu makam tarafından imzalanan Son Kullanıcı Belgesi, onay için Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına gönderilir. Onaylanan Son Kullanıcı Belgesi, muhatabına ulaştırılmak üzere, tedarik faaliyetini yürüten İhtiyaç Makamına gönderilir.
7.Malzemenin kabul muayenesinde reddedilmesi sonucu malzemenin yükleniciye iadesi gerektiğinde veya herhangi bir sebeple tedarik sürecine son verilmesi durumunda, Son Kullanıcı Belgesi yükleniciden geri istenir. Yüklenicinin bu belgeyi geri vermemesi durumunda malzemenin sevkine izin verilmez veya karşı ülke resmî makamları nezdinde girişim başlatılır. Son Kullanıcı Belgesinin geri alınmasını müteakip yüklenicinin ülkesinin resmî talebi doğrultusunda, malzemenin herhangi bir ülkeye sevkine izin verilir.
8.Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından, ithalatın yapılacağı ülke makamlarınca talep edilebilecek olan ve Son Kullanıcı Belgesinden farklı formdaki Son Kullanıcı Belgelerinden uygun bulunan ve usulünce doldurulduğu belirlenen orijinal form ve şekillerdeki Son Kullanıcı Belgeleri de Son Kullanıcı makamın onayının olması kaydı ile onaylanabilir.
9.Son Kullanıcı Belgesinde yer alan Son Kullanıcı (End User) bölümü son kullanıcı tarafından onaylanır. İthal edilen malzeme başka bir malın imalinde kullanılacak komple veya yarı komple malzeme, ara mamul veya parça ise son kullanıcı, nihaî ürünü üreten ana yüklenici olduğundan bu kısım anılan kuruluş tarafından doldurularak onaylanır. İthal edilen mal doğrudan TSK’ya teslim edilecekse bu kısım, ihtiyaç makamının yetkili birimi tarafından doldurulur ve onaylanır. Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı tarafından nihai onay anlamına gelen Hükümet Onayı (Certification of Government) bölümü onaylanır.
10.Yurt dışından tedarik edilecek malzemeler için sadece bir nüsha Son Kullanıcı Belgesi onaylanır.